Tegnap valaki a korm√°nyb√≥l nagyon furcsa esem√©nyeket gener√°lt √©s ezzel olyan k√©sŇĎbbi √°llapotot helyezett kil√°t√°sba, ami ny√≠lt konfliktusokhoz vezetett a m√©di√°ban.

menesztett√©k a fŇĎszerkesztŇĎj√©t "rejt√©lyes" m√≥don, pont azut√°n, hogy a h√≠rport√°l pert nyert a minisztereln√∂ks√©g (vagyis L√°z√°r J√°nos) ellen √©s el kellett √°rulni, hogy L√°z√°r J√°nos mire tapsolt el 2 milli√≥ forintot, t√∂bbek k√∂z√∂tt az √°ltalam is befizetett p√©nzbŇĎl.

Az oknyomoz√≥ √ļjs√°g√≠r√°sban ezt h√≠vj√°k els√∂prŇĎ sikernek, hiszen a b√≠r√≥s√°g szerint is igaza volt a lapnak, miszerint siker√ľlt tetten √©rni egy politikust aki azon f√°radozott, hogy a k√∂z√©rdekŇĪ adatokat eltitkolja. Nem √∂rd√∂gtŇĎl val√≥ √©s nem liber√°lis gondolat, hogy egy √ļjs√°gnak ez a fajta ellenŇĎrz√©s a dolga, nem pedig az, hogy f√©nyesre nyalja az adott idŇĎben korm√°nyon levŇĎk k√ľl√∂nb√∂zŇĎ testr√©szeit, mert √°llami hirdet√©sekkel pump√°lj√°k a p√©nzt azokba, hiszen a r√©gi bar√°tok (akik m√°ra milli√°rdosak) m√°r megvett√©k. Ezzel m√≥dszerrel tartja √©letben haverok lapjait a Fidesz √©s a -egyre kev√©sb√©- j√≥l √°lc√°zott propaganda-g√©pezetet, amin kereszt√ľl manifeszt√°l√≥dhat az ige, amit valaki kital√°l. Persze nem csak ezek a term√©kek l√©teznek √©s ez f√°j√≥ lehet.

Az Origo a ty√ļkszem√©re l√©pett a 2/3-nak.

A leg√∂n√©rzetesebb embert hozt√°k kellemetlen helyzetbe, √≠gy L√°z√°r J√°nosnak magyar√°zkodnia kellett √©s azt ŇĎ nem szeret. √ögy fest, ha valaki olyasmire meri k√©nyszer√≠teni ŇĎt ami k√©nyelmetlen, akkor k√≠m√©letlen√ľl, ellentmond√°st nem tŇĪrŇĎen odacsap. P√©ld√°ul: szabads√°g t√©ri eml√©kmŇĪ, a Norv√©g Alap, a 23 milli√≥ forintos vad√°szata √©s most ez √ľgy. Nehezen tudok m√°s racion√°lis magyar√°zatot tal√°lni S√°ling GergŇĎ elt√°vol√≠t√°s√°ra, mert az Origo mindig k√≠nosan √ľgyelt arra, hogy ne usz√≠tson a korm√°ny ellen √©s mindig a t√©nyekre koncentr√°l√≥ anyagokat gy√°rtottak, most sem volt ez m√°sk√©pp.

Advertisement

Az a hazugs√°g miszerint,megv√°ltoztak a m√©diafogyaszt√°si szok√°sok egy sima n√©pbut√≠t√≥ propagandasz√∂veg. Nyilv√°n nem v√°ltozott meg semmilyen fogyaszt√°si ak√°rmi. M√°s kellett, hogy megv√°ltozzon ahhoz, hogy P√°lmai L. √Ākos vehesse √°t Magyarorsz√°g vezetŇĎ h√≠rport√°lj√°nak a fŇĎszerkeszt√©s√©t, hiszen soha nem dolgozott h√≠rekkel, csak popul√°ris bulv√°r mŇĪsorokkal √©s √≠r√°sos mŇĪfajban sem pr√≥b√°lta ki mag√°t soha. Magyarul egykezdŇĎt raknak az √ļjs√°g fŇĎszerkesztŇĎi sz√©k√©be √©s ezzel val√≥sz√≠nŇĪleg el is veszik majd az √©l√©t az Origonak.

Advertisement

(Itt az √∂n√©letrajza egy √°tl√°tsz√≥s koll√©ga keres√©se nyom√°n: a P√©csi Janus Pannonius Tudom√°nyegyetem elv√©gz√©s√©t k√∂vetŇĎen a Magyar Telev√≠zi√≥ P√©csi Region√°lis St√ļdi√≥j√°nak munkat√°rsa volt, ahol a h√≠r- √©s magazinmŇĪsorok szerkesztŇĎ riportere √©s dokumentumfilmek rendezŇĎje volt. A kilencvenes √©vek v√©g√©n egy brit kommunik√°ci√≥s int√©zet munkat√°rsak√©nt Londonban √©lt √©s dolgozott. Haza√©rkez√©s√©t k√∂vetŇĎen az RTL Klub F√≥kusz mŇĪsor√°nak szerkesztŇĎs√©g√©hez h√≠vt√°k. 5 √©ve a TV2 munkat√°rsa, az Akt√≠v √©s a Magell√°n c√≠mŇĪ mŇĪsorok felelŇĎs szerkesztŇĎje. Az ŇĎ nev√©hez k√∂tŇĎdik Magyarorsz√°g Eur√≥pa Uni√≥s csatlakoz√°s√°nak TV2-es kommunik√°ci√≥s kamp√°nya, az Akt√≠v Eur√≥pa project. 2007. j√ļnius elsej√©tŇĎl a TV2 Akt√≠v √©s Magell√°n c√≠mŇĪ mŇĪsorainak √ļj fŇĎszerkesztŇĎje lett.)

Ez a jelens√©g √©s az RTL Klubra kir√≥tt k√ľl√∂nad√≥ egy eg√©szen ijesztŇĎ arc√°t mutatja a korm√°nynak, mely hatalm√°t f√©ltve, m√°r nem csak a nem szervilis civil szervezeteket t√°madja, hanem olyan org√°numokat is akik eddig abszol√ļt nem foglalkoztak olyan szinten vel√ľk, hogy az nekik kellemetlen lehetett volna. Egyre ink√°bb √ļgy tŇĪnik, hogy paranoi√°ss√° lett a Fidesz √©s ebben a helyzetben egyre nagyobb teret akar ellenŇĎrz√©se al√° vonni. Amit pedig nem siker√ľl megvetetni a volt koll√©giumi bar√°tokkal, azt vagy adminisztrat√≠v eszk√∂z√∂kkel, vagy k√ľl√∂nad√≥kkal, vagy a Magyar Telekom (az Origo-t kiad√≥ c√©g) eset√©ben most m√©g nem tudni mivel pr√≥b√°lj√°k az ir√°ny√≠t√°suk al√° vonni.

Advertisement

Az origo-s eset egy utols√≥ csepp volt minden√ľtt. Az √°tl√°tsz√≥, az Index, a 444 is bep√∂ccent √©s val√≥sz√≠nŇĪleg sokan k√∂z√ľl√ľk ott is lesznek a mai t√ľntet√©sen ami S√°ling√©rt √©s L√°z√°r ellen ir√°nyul.